Saskaņā ar Stokholmas Vides institūta (SEI) nesen veiktā pētījuma par pārtikas zudumiem Igaunijas mājsaimniecībās rezultātiem, gada laikā tiek ģenerēti aptuveni 81 000 tonnu pārtikas atkritumu, no kuriem 42% ir izmestā pārtika. Attiecībā uz piena produktu patēriņu ir samērā viegli izstrādāt atbildīgas uzvedības modeļus, izdarot veiksmīgas izvēles veikalā un pievēršot uzmanību ikdienas paradumiem.
Saskaņā ar SEI ziņojumu visvairāk pārtikas atkritumos tika izmesti dārzeņi (32%), salīdzinoši lielu pārtikas atkritumu daļu veido neapēstā gatavā pārtika (23%), augļi un ogas (18%), kā arī piena produkti, tostarp piens (13%). Tas nozīmē, ka teju 4 400 tonnu jeb 220 kravu piena un piena produktu tiek izniekoti!
Salīdzinot ar iepriekšējās līdzīgās aptaujas (2014. gadā) rezultātiem, ir pieaudzis gan mājsaimniecībās radīto pārtikas atkritumu daudzums, gan izmestās pārtikas īpatsvars tajos (attiecīgi 13% un 33%). Tas liek domāt, ka mājsaimniecības Igaunijā šobrīd izmet vairāk pārtikas, jo ir palielinājušies to ienākumi.
Mājsaimniecības var daudz izdarīt, lai samazinātu piena produktu radīto atkritumu apjomu un to ietekmi uz vidi. Mēs aicinām visus Valio draugus pievienoties šajā ceļojumā, kura laikā mēs ieteiksim, kā izdarīt labākās izvēles.
“Ja tas nerada sarežģījumus, vienmēr veikalā izvēlies produktus ar iespējami tuvāku derīguma termiņa datumu un, ja neplāno to visu izlietot uzreiz, produkta iepakojumu aizver pēc iespējas hermētiskāk, lai produkts saglabātos svaigs iespējami ilgāk. Piemēram, izmanto atkārtoti lietojamus vāciņus. Noteikti produktus nevajadzētu uzreiz izmest, kolīdz ir pienācis to derīguma termiņš - ieteicams novērtēt to garšu un smaržu, jo nereti piena produkti ir pilnībā droši ēšanai vēl vairākas dienas pēc derīguma termiņa datuma, kas norādīts uz iepakojuma. Ja iepakojumu pēc tam nodosi otrreizējai pārstrādei, vēl vairāk palīdzēsi samazināt pārtikas patēriņa ietekmi uz vidi,” piebilst Valio Eesti AS mārketinga un produktu attīstības direktore Nele Jõemaa.
Padomi, kā, izvēloties jogurtu, rīkoties atbildīgi:
1. Izvēlies produktu ar īsāku derīguma termiņu. Ja jogurtu plāno apēst tuvākajās dienās, vienmēr veikalā dod priekšroku produktam ar iespējami tuvāku derīguma termiņa datumu.
2. Saglabā jogurtu svaigu, lietojot atkārtoti izmantojamos vāciņus. Ledusskapī vienlaikus glabājas daudz dažādu pārtikas produktu, tāpēc tajā esošais gaiss nav mikrobioloģiski tīrs, tas piesārņo atvērtos produktus, un tie ātrāk sabojājas. Tāpēc visus jau atvērtos piena produktu iepakojumus, liekot atpakaļ ledusskapī, ir vērts aizvērt pēc iespējas hermētiskāk, bet jogurta uzglabāšanai ieteicams izmantot atkārtoti lietojamu silikona vāciņu.
3. Izvērtē ne tikai produkta derīguma termiņu, bet arī tā garšu un smaržu. Vai zināji, ka lielākā daļa piena produktu ir pilnībā droši ēšanai vēl vairākas dienas pēc derīguma termiņa beigām? Tāpēc pirms izmešanas, jogurtu ir vērts novērtēt pēc šiem trim rādītājiem: smaržas, garšas un konsistences. Ja produktam nav neparastas smaržas vai garšas, un tā konsistence nav mainījusies, to joprojām var droši ēst un izmantot ēdiena gatavošanai arī pēc derīguma termiņa beigām, kas norādīts uz iepakojuma. Lai sekmētu izmestās pārtikas daudzuma mazināšanu, mēs pakāpeniski pārejam uz jaunu derīguma termiņa marķējumu. Vairāk lasi šeit.
4. Nodod jogurta glāzīti otrreizējai pārstrādei. Lielākā daļa jogurta glāzīšu sastāv no trim elementiem: plastmasas glāzītes, kartona apvalka un folijas vāciņa. Stingrais kartona apvalks darbojas kā skelets, kas palīdz atbalstīt plāno plastmasas glāzīti - tādējādi jogurta glāzīšu ražošanai nepieciešams mazāk plastmasas. Lai nodotu pārstrādei, jogurta glāzīti izskalo un noņem kartona apvalku. Plastmasas glāzīti izmet plastmasas atkritumos, kartonu - kartona atkritumos, bet folijas vāciņu - sadzīves atkritumos.