Kaut arī bagātīga avokado maize, sauja mandeļu vai olīveļļa kā veselīgu tauku avots ir jēdziens, kas vairumam cilvēku ir pilnīgi saprotams, joprojām ir gana daudz to, kas meklē produktus bez taukiem, lai ietaupītu kalorijas. Patiesībā piena tauki ir viens no tiem pārtikas produktiem, no kuriem nevajadzētu baidīties.
Kā stāsta piena eksperte Elle Musta, kura Valio Laeva pienotavā strādā jau vairāk nekā divdesmit gadus, gadu no gada var redzēt, kā patērētāji kļūst labāk informēti par taukiem: “Šobrīd pilnpiens ir kļuvis par vienu no mūsu populārākajiem produktiem, tādēļ esam nolēmuši to izmantot gan sieru gan jogurtu sastāvā” viņa saka, uzskaitot trīs iemeslus, kāpēc piena taukiem vajadzētu būt galdā gan maziem, gan lieliem.
Svarīgs enerģijas avots
Piena tauki sastāda lielu daļu no piena produktu enerģētiskās vērtības, un ir viens no visvieglāk absorbējamajiem un organismam svarīgākajiem enerģijas avotiem.
“Piena tauki īpaši nepieciešami bērniem un jauniešiem, jo augošs organisms prasa vairāk enerģijas. Tā kā esam pamanījuši, ka daudzi pieaugušie nevēlas pienu patērēt tīrā veidā, mēs nācām klajā ar pilnpiena jogurtiem, lai piena produktos atrodamās vērtīgās vielas sasniegtu ikvienu,” stāsta Musta.
Saglabā slaido līniju
Redzams, ka cilvēki arvien vairāk dod priekšroku treknākiem piena produktiem, kas satur augstas kvalitātes piena taukus ar noderīgām īpašībām. Vēsture rāda, ka tad, ja vēlas saglabāt slaido līniju, par katru cenu jāizvairās no taukainas pārtikas.
“Dažādi pētījumi ir atklājuši, ka piena produkti ar augstu tauku saturu, piemēram, pilnpiena jogurts, var palīdzēt saglabāt slaido līniju. Tas ir saistīts ar augsto tauku saturu, kas palēnina cukura uzsūkšanos asinsritē, kas savukārt var novērst pārēšanos,” atklāj piena eksperte.
Labi veselībai
Pēc piena ekspertes domām, trekni piena produkti palīdz saglabāt arī vispārējo veselību. “Organismam ir nepieciešami tauki, lai absorbētu taukos šķīstošos vitamīnus, piemēram, A, D, E un K. Pilnpiena produkti palīdz absorbēt arī citas vērtīgas vielas un minerālus, no kuriem svarīgākais ir kalcijs,” stāsta Elle Musta.