Alma piena eksperte skaidro: svaigpiens un lauku piens - kāda ir atšķirība?

Piena garšas īpašības veido gan tauku procents, gan arī ražošanas process, kas katram produktam un arī ražotājam ir mazliet atšķirīgs, izskaidro Elle Musta, kas vairāk nekā 20 gadus uzņēmumā Valio ir strādājusi par piena ekspertu. 

"Piens, kura tauku procents ir augstāks par vidējo, t.i. 3,5 %, patērētājus ir iepriecinājis jau daudzus gadus. Saskaņā ar spēkā esošajiem standartiem šis piens tiek saukts par pilnpienu.  Tomēr par lauku pienu sirsnīgi ir uzsākts dēvēt tādu pilnpienu, kura tauku saturs pēc slaukšanas nav mainīts, un tieši tādēļ mūsu pilnpiens ar svārstīgo trauku procentu tiek saukts par Alma lauku pienu”, piebilst Elle Musta.

Ja patērētājam, papildus tauku procentam, ir svarīgi arī tas, lai piens būtu pēc iespējas mazāk pārstrādāts, tad būtu jāizvēlas svaigpiens vai lauku piens - abiem ir savas priekšrocības.

Mikroorganismi

Par svaigpienu tiek uzskatīts termiski neapstrādāts piens.  Tas nozīmē, ka baltā dzēriena bioķīmiskais sastāvs ir saglabājies nemainīgs. "Piena patērētājam būtu jāņem vērā arī svaigpienā esošās baktērijas un mikroorganismi, kas var būt par iemeslu dažādām slimībām. Tāpēc, piemēram, arī Lauksaimniecības universitātes pētnieki pirms lietošanas svaigpienu iesaka karsēt, kā arī dažās valstīs nepasterizēta piena tirgošana nav atļauta,” piebilst Musta.

Pēc Elles Mustas vērtējuma, kas ikdienā nodarbojas ar govju labklājību, svaigpiens ir brīnišķīgs produkts, bet potenciālos riskus tomēr nedrīkst novērtēt pārāk zemu.

“Baktērijas pienā var iekļūt slaukšanas ceļā no tesmeņa un pupu virsmas, kā arī no paša slaucēja. Baktērijas izplatās arī pa gaisu – tās mīt gan caurulēs, gan slaukšanas un dzesēšanas iekārtās, gan arī slaukšanas inventārā”, izskaidro Musta.

Piena eksperte uzskata, ka gala patērētājs tomēr var uzticēties lauksaimniekam un pie labvēlīgiem apstākļiem pārliecināties arī pats, bet arī tad viņš nevar būt pārliecināts par 100%.  "Pat vislabākajos apstākļos turēta dzīvnieka organismā jau var pastāvēt slimību izraisītāji, un tie vienkārši var tikt tālāk nodoti arī pienā,” Musta sniedza piemērus par iespējamajiem apdraudējumiem.  

Valio no saviem piegādātājiem sagaida augsto standartu ievērošanu, un arī pats uzņēmums liek uzsvaru uz to, lai piena kvalitāte būtu maksimāli augsta, veicot vairāk nekā 400 analīzes dienā.  "Mēs vēlamies patērētājiem sniegt 100% garantiju, ka Alma lauku piens ir saglabājis visas labās svaigpiena īpašības, bet tajā pašā laikā pilnīgi drošs veselībai," sacīja Musta.  

Realizācijas laiks

Pat tad, ja slaukšanas gaitā rūpīgi ir tikušas ievērotas visas prasības un piens sākotnēji ievērojamā daudzumā nesatur mikrobus, ir jāpatur prātā arī tas, ka uzturvielām bagātais piens ir ideāla vide mikrobu dzīvības norisēm.

“Lai nodrošinātu Alma lauku piena kvalitāti Laeva pienotavā, mēs veicam pasterizāciju, kuras gaitā tiek inaktivēti enzīmi un baktērijas, tādējādi neļaujot tiem vairoties. Svaigpiens netiek pasterizēts, un tādēļ patērētājam jārēķinās ar īsāku realizācijas laiku nekā parasti ", skaidro Musta.

Pasterizācijas tehnoloģija nozīmē vienkārši īslaicīgu karsēšanu augstā temperatūrā.  "Kaut gan daudziem patērētājiem ar vārdu “pasterizācija” saistās pagātnes atmiņās palikusī vārītā piena garša, tomēr saistībā ar Alma pienu, pateicoties modernajai apstrādes tehnikai, par to nav jāsatraucas,” piebilst Elle Musta.