Valio piena eksperte skaidro, kāpēc pilnpiena tauku procents svārstās

Veikalu piena plauktos arvien plašāku vietu līdzās klasiskajam pienam ar 2,5% tauku saturu aizņem pilnpiens. Pateicoties savai autentiskajai un dabīgajai garšai pasterizētais piens, kura tauku saturs svārstās intervālā no 3,8-4,2%, ir zināms arī kā lauku piens.

No kā atkarīgas tauku procenta svārstības, un kā tiek nodrošināta piena kvalitāte, skaidro piena eksperte Elle Musta, kas Valio strādā jau 20 gadus.

Kādas ir kvalitatīva piena īpašības?

Lai novērtētu piena kvalitāti, ir jāapskata piena sastāvs un higiēnas raksturlielumi. Piena sastāvu nosaka pietiekams olbaltumvielu, tauku un laktozes saturs, kā arī liels minerālvielu un vitamīnu saturs. Stingri jāseko, lai baktēriju un somatisko šūnu skaits būtu normas robežās. Katru dienu Valio ražotnē tiek paņemti vairāk kā 400 paraugi. "Mēs ne tikai pieņemam, ka mūsu svaigpiena piegādātāji ievēro augstos standartus, bet arī pārliecināmies, lai piena kvalitātes būtu maksimāli augsta", skaidro Elle.

"Mēs nodrošināsim piensaimniekus ar nepieciešamajiem kontroles līdzekļiem, kopīgi izstrādājam metodes, kā paaugstināt piena uzturvērtību un palīdzam jebkādu govju veselības problēmu risināšanā. Un nav nekāds noslēpums - ja nepieciešams, mēs palīdzam arī ar ikdienas pienākumu un darbu veikšanu, lai piena govis būtu veselas un laimīgas. Piena kvalitāte vispārējā kontekstā norāda uz visa piena lopu ganāmpulka veselības stāvokli."

No kā ir atkarīgas procentu svārstības?

Tieši piena tauki ir vissvārstīgākā piena sastāvdaļa un to var ietekmēt barības devas formula, laktācijas gaita, gadalaiks, kā arī lopu šķirne un vecums. Jo kvalitatīvāku barību lopi saņem, jo labāki ir to turēšanas apstākļi, jo piena tauku procents ir augstāks. Tādējādi svaigā piena tauku procents vienmēr svārstās. Dzeramā piena tauku saturs tiek panākts, normalizējot tauku procentu. Kā skaidro eksperte: "Alma lauku pienā izmantojam vairāku Igaunijas dienvidu un centrālās daļas ražotāju pienu, kura apstrādē piena normalizācijas procesu esam izlaiduši. Rezultātā tiek iegūts mazāk pārstrādāts piens ar īsta piena garšu, kura tauku procents dažkārt var būt augstāks un dažkārt nedaudz zemāks."

Vai lauku piens ir tikpat drošs kā parastais piens?

Kā uzsver eksperte Elle: "Šeit ir jānošķir lauku piens no svaigpiena. Tā kā vērtīgie tauki, tostarp piena tauki, pēdējo gadu laikā ir kļuvuši ļoti populāri, arvien lielāks daudzums patērētāju vēlas, lai viņu piens būtu pēc iespējas mazāk pārstrādāts. Daudzu cilvēku atmiņās joprojām goda vietā ir autentisks un dabīgs govs piens, taču, lai tas patiesi būtu 100% drošs, tam ir jāiziet pasterizācijas process. Plastmasas pudelēs tirgotais svaigpiens nav termiski apstrādāts, tādēļ tajā var būt arī veselību apdraudošas baktērijas. Alma lauku piens ar svārstīgo tauku procentu tiek apstrādāts minimāli, lai saglabātos pēc iespējas autentiskāka govs piena garša, taču vēlamies, lai ikviens piena draugs zinātu, ka pienā nav sastopami nekādi iespējamie slimību izraisītāji."