Piena produktu loma mūsu uzturā

03.08.2015

Piens un piena produkti sastāda būtisku daļu no tipiska latvieša ikdienas uztura. Būtībā piens ir daudzpusīgs ēdiens, kurā ietilpst ūdens, tauki, olbaltumvielas, minerālvielas un vitamīni. Pēc uztura speciālistu viedokļa (http://www.toitumine.ee) piens vai piena produkti būtu jālieto vidēji trīs porcijas dienā (1 porcija = 200ml).

Kādas tad īsti ir piena labās īpašības?

Tā kā tas ir zīdītāju pirmais ēdiens, tas dabīgi satur visas organisma funkcionēšanai nepieciešamās uzturvielas. Tā kā piens satur daudz dažādu uzturvielu, mūsu organismam tas palīdz dažādos veidos:

1. Piens ir pazīstams kā īpaši labs kalcija avots. Kalcijs palīdz veidot un stiprināt kaulus un zobus. Tā kā dažādi Valio produkti satur arī D vitamīnu, palielinās kalcija uzsūkšanās asinīs.

2. Pienā esošās olbaltumvielas atbild par muskuļu veidošanos un normālu to funkcionēšanu.  

4. D vitamīns veicina normālu imūnsistēmas funkcionēšanu.

5. Vitamīni B2 un B12 veicina smadzeņu un nervu sistēmas darbību.

6. Piens dabiski satur nedaudz sāls, kas regulē organisma homeostāzi.

 

Savukārt tiem, kas nepanes laktozi, jeb piena cukuru, nav nepieciešams attiekties no piena kā tāda, jo Valio piedāvā plašu produktu klāstu bez laktozes!