Piena produktos esošais cukurs

Uz iepakojuma norādāmo informāciju par produkta uzturvērtību reglamentē Pārtikas un veterinārā dienesta un MK noteikumi (http://likumi.lv/doc.php?id=97051), kuros ir precīzi norādīts, kas un kā jāuzrāda. Uz iepakojuma jānorāda ogļhidrātu daudzums gramos (piem., ogļhidrāti 11,6 g) un atsevišķi arī cukuru īpatsvars ogļhidrātos (piem., t.sk. cukuri 11,4 g). Atšķirība starp šiem diviem skaitļiem ir saistīta ar apstākli, ka visi ogļhidrāti nav cukuri. Ogļhidrāti tiek iedalīti pēc vienkāršo cukuru molekulu skaita: vienkāršie cukuri jeb monosaharīdi un disaharīdi (saharoze, glikoze, laktoze, fruktoze); saliktie cukuri jeb polisaharīdi (ciete, glikogēns, celuloze); oligosaharīdi; šķiedrvielas. Tādējādi pie ogļhidrātiem tiek pieskaitīta arī ciete, kas tiek izmantota kā biezinātājs, šķiedrvielas utt.

 „Uz iepakojuma norādītais cukurs nav tikai baltais, jeb pievienotais cukurs”

Bieži vien iepriekš minētie skaitļi rada sajukumu, un tiek uzskatīts, ka uz iepakojuma pie ogļhidrātiem norādītais cukuru daudzums atbilst produktam pievienotā baltā cukura daudzumam. Taču tas neatbilst patiesībai! Patiesībā piena produktos esošie cukuri sastāv no pienā esošās laktozes jeb dabīgā piena cukura, no augļos esošās glikozes un fruktozes, kā arī no pievienotā cukura jeb saharozes.

Laktoze jeb piena cukurs ir ar mazāku salduma pakāpi un tās saturs pienā ir aptuveni 5%. Piena skābšanas procesā laktoze daļēji pārvēršas pienskābē, tādēļ skābpiena produktos laktozes īpatsvars ir aptuveni 3-4,2% jeb aptuveni 3-4 g uz 100 g produkta.

Glikozi satur augļi, dārzeņi, ogas, medus un ziedi. Glikoze ir pazīstama arī kā vīnogu cukurs.

Fruktozi jeb augļu cukuru satur augļi un medus. Produktos ar pievienotu garšu šo cukuru īpatsvars parasti ir aptuveni 1 g uz 100 g produkta.

Kā pareizi atšifrēt uz iepakojuma norādītos cukurus?

Kā piemēru apskatīsim Valio Gefilus kefīru ar kapučīno garšu (100 g produkta): Ogļhidrāti 11,6 g (t.sk. cukuri 11,4 g) - šī produkta kopējais cukuru daudzums sastāv no 3,7 g piena cukura jeb laktozes un 7,5 g pievienotā cukura jeb saharozes.

Lai Tu justos labi!