Kas ir pienskābes baktērijas?

Cilvēka zarnu traktā ir ārkārtīgi daudz baktēriju. Lielākā daļa no tām ir organismam labvēlīgas. Tomēr zarnu traktā mīt arī tādi mikroorganismi, kas, pārlieku savairojoties, var mums kaitēt. Produkti, kas satur pienskābes baktērijas, palīdz uzturēt līdzsvaru zarnu mikroflorā.

Vesela cilvēka zarnās labās baktērijas ņem virsroku

Veselā zarnu traktā labvēlīgo un kaitīgo baktēriju skaits atrodas līdzsvarā. Vesela cilvēka organismā pārsvarā ir labvēlīgās baktērijas, kas nomāc kaitīgo baktēriju vairošanos. Tomēr baktēriju līdzsvaru var izjaukt antibiotiku lietošana, stress vai uztura izmaiņas. Tādos brīžos cilvēks mēdz saslimt – piemēram, ar gremošanas sistēmas darbības traucējumiem.

Vai ir iespējams uzlabot zarnu trakta mikrofloras līdzsvaru?

Jā! Pienskābes baktēriju īpatsvaru var vairot dažādos veidos, piemēram, lietojot uzturā šīs baktērijas saturošus produktus.

Nav daudz to mikrobu, kuru ietekme uz cilvēku būtu noskaidrota klīniskajos pētījumos. Pasaulē visvairāk pētītā pienskābes baktērija ir Lactobacillus rhamnosus GG, kas sākotnēji tika iegūta no vesela cilvēka zarnu trakta.

Pienskābes baktērija Lactobacillus rhamnosus GG tiek pievienota daudziem pārtikas produktiem, piemērām, kefīram, sulām, ogu ķīselim, jogurtam, tējai un enerģijas dzērieniem. Tāpat to var iegādāties kapsulu un pilienu veidā.

Visas pienskābes baktērijas nav vienādas

Pienskābes baktēriju fermentācijas procesā no ogļhidrātiem ražo pienskābi. Piena produktos šīs baktērijas izmanto raudzēšanai, tāpat tās lieto arī daudzos citos uzturproduktos. Atklājies, ka tikai dažas pienskābes baktērijas izdzīvo cilvēka gremošanas traktā un atstāj uz organismu pētījumos pierādītu ietekmi – Lactobacillus rhamnosus GG ir viena no tām.

 

Pienskābes baktērijām Lactobacillus rhamnosus GG palīdz matiņi, ar kuriem tās stingri piestiprinās pie zarnu sieniņām, un tādējādi netiek izvadītas no zarnu trakta.

Kā zarnu traktā darbojas pienskābes baktērijas Lactobacillus rhamnosus GG?

  • Tās izdzīvo gremošanas trakta apstākļos: panes kuņģa sulu, žulti un citus baktērijām kaitīgus faktorus.
  • Ar matiņu palīdzību tās stingri piestiprinās pie zarnu sieniņām un uz laiku kļūst par zarnu mikrofloras sastāvdaļu.