Iepazīsties ar pasaulē visvairāk pētīto pienskābes baktēriju

Pagājušā gadsimta 80.’tajos gados atklātā pienskābes baktērija Lactobacillus rhamnosus GG iegūst aizvien jaunus draugus visā pasaulē. Kā to atklāja, un kur slēpjas tās unikālā daba? Iepazīsimies ar pasaulē visvairāk pētītās pienskābes baktērijas vēsturi un īpašībām.

Kas ir Lactobacillus rhamnosus GG?

Lactobacillus rhamnosus GG ir šobrīd pasaulē visvairāk pētītā pienskābes baktērija. Baktērija tika atklāta pagājušā gadsimta 80.’tajos gados un kopš tā laika baktērijas īpašību pētīšanai visā pasaulē ir veltīti vairāk nekā 800 zinātniski pētnieciskie darbi.

Šīs ir vienīgās zināmās baktērijas, kam ir mīksti matiņi. Ar to palīdzību baktērijas stingri piestiprinās pie zarnu sieniņām un tādējādi netiek izvadītas no kuņģa-zarnu trakta.

Kā tika atklāta Lactobacillus rhamnosus GG pienskābes baktērija?

Pienskābes baktērijas jau sen tiek izmantotas pārtikas produktu uzglabāšanai. Piemēram, pateicoties tieši pienskābes baktērijām, veidojas jogurtu, biezpiena, rūgušpiena un skābo kāpostu raksturīgās garšas un uzglabāšanās īpašības. Pienskābes baktērijas veidojas rūgšanas procesā, kura rezultātā samazinās produkta pH līmenis, t.i., mainās skābju-sārmu līdzsvars. Tas savukārt kavē kaitīgo mikrobu attīstību, kā rezultātā produkts ilgāk saglabājas svaigs. Tāpat skābā vide veicina arī vitamīnu ilgāku saglabāšanos produktā. Kā zināms, piemēram, skābie kāposti ir ļoti bagāti ar C vitamīnu.

Pienskābes baktērijas dabīgā veidā ir sastopamas arī cilvēka organismā. Lielākā daļa šo labvēlīgo baktēriju atrodas cilvēka kuņģa-zarnu traktā. To mērķis ir nomākt kaitīgo baktēriju pārlieku vairošanos. Kuņģa-zarnu trakta pareizam mikrofloras līdzsvaram ir būtiska nozīme cilvēka veselības uzturēšanā, jo tieši tur atrodas 70% imūnsistēmas.

Plašāka interese par pienskābes baktēriju veselību veicinošajām īpašībām parādījās pagājušā gadsimta 80.’tajos gados. Šajā laikā Valio Pētniecības un produktu attīstības nodaļa sāka pētīt, kā skābpiena produktu labās īpašības izmantot arī citos produktos.

 

1985. gadā Amerikas pētnieki - profesori Šervuds Gorbahs (Sherwood Gorbach) un Berijs Goldins (Barry Goldin) atklāja vesela cilvēka zarnu traktā pienskābes baktēriju celmu, ko nosauca par Lactobacillus rhamnosus GG.

Valio Pētniecības un produktu attīstības nodaļa uzsāka sadarbību ar Gorbahu un Goldingu, un 1987. gadā tika noslēgts licences līgums par baktēriju celma izmantošanu Valio produktos. Bija dzimusi LGG® preču zīme.